60'
75'
85'

Averij voor Waskemeer 5 in jacht op virtuele koppositie

Na de kraker van twee weken geleden tegen TFS, waarbij op vrijdagavond in de slotminuut een 2-3 zege werd geboekt door een doelpunt van Rik Haven, stond deze week wederom een uitwedstrijd op het programma voor de manschappen van Rolf Stuiver. Ditmaal werd aangetreden tegen Westerkwartertier, de fusievereniging van SVMH uit Niebert/Nuis en vv Boerakker. Bij aankomst op sportpark Oomkegast kreeg een niet nader te noemen persoon het lumineuze idee om een grote boodschap te doen in de kleedkamer van de tegenstander, iets wat natuurlijk beschauwd kan worden als een slimme vorm van tactische oorlogsvoering. Echter bleek deze ingeving bij nader inzien toch niet zo slim aangezien het achteraf bleek dat hij hiervoor de uitbox had uitgekozen, waardoor er een ietwat gure lucht hing tijdens het omkleden. Reden temeer om snel te beginnen aan de warming-up die na enkele minuten abrupt werd onderbroken omdat de leidsman van dienst wilde beginnen aan de wedstrijd. De groenhemden kwamen messcherp uit de startblokken want na nog geen minuut spelen lag de bal al tegen de touwen. Een corner op maat van Bart Roijinga werd vakkundig door een eigen speler achter diens sluitpost gedeponeerd waardoor Waskemeer 5 een droomstart kende. Deze start had nog beter kunnen zijn als Herbert Golsteijn een corner had binnengekopt, maar zijn inzet mistte kracht, precisie, richting en alle andere kenmerken van een kans en vormde daarom geen gevaar. Gevaar kwam er enkele minuten later wel van de wederom bedrijvige Herbert Golsteijn na een verre uittrap van Djurre Jagersma, echter schoot hij de bal net voorlangs. Hierna deed een aloude voetbalwet haar intrede, want de eerste echte kans voor Westerkwartier vloog direct binnen door een dekkingsfout achterin. De schade had snel daarna al weer hersteld kunnen zijn, maar een kiezelharde vrije trap van Bart Roijinga eindigde ternauwernood via de hand en hoofd van de keeper op de lat. Daarnaast werden enkele rappe uitbraken afgevlagd wegens vermeend buitenspel. De scheidsrechter van dienst, die van de middencirkel zijn vriend wist te maken, nam dit signaal maar al te gretig over. Een uitbraak waarbij de vlaggenist diens vlag naar beneden wist te houden resulteerde in een uitbraak van Halbert v/d Veen. Een lyrische Age Visser kon zijn enthousiasme niet inhouden en riep volmondig "geen buitenspel", iets wat de scheidsrechter opvatte als openlijke kritiek op diens optreden waardoor hij resoluut een 100% scoringskans van Halbert om zeep wist te helpen en een vrije trap toekende aan Westerkwartier, alhoewel het in het geval van Halbert waarschijnlijk een 10% scoringskans was geweest gelet op ervaringen uit het verleden. In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord, waardoor beide teams met een 1-1 tussenstand aan de thee gingen.

In de tweede helft werden de moegestreden Tjado Rinzema en Hendrik Haaisma vervangen door Jenno de Boer en Alex Kiers. Laatstgenoemde had al een wedstrijd in de benen bij de JO19 maar was bereid om als stand-in te fungeren. En niet zonder resultaat, want van zijn voet kwam de 1-2. Wederom was het Bart Roijinga die aan de basis stond van de treffer. Een corner van zijn voet bleef hangen in het strafschopgebied. Dit resulteerde in twee schietkansen voor Jenno de Boer die ternauwernood werden gekeerd. De afvallende bal viel echter voor de voeten van Alex Kiers die zich niet bedacht en beheerst de bal in de hoek schoot. De gasten wisten amper gevaar te stichten waar aan de andere kant diverse kansen te noteren vielen voor de groenhemden. Herbert Golsteijn acteerde in de tweede helft als linksvoor en wist met menig onnavolgbare actie zijn directe tegenstander het spreekwoordelijke bos in te sturen. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat de 1-3 van zijn voet kwam. Voor de derde keer deze middag stond assistkoning Bart Roijinga aan de basis van het doelpunt. Met al zijn ervaring en zijn timmersmanoog gaf hij de bal precies op maat mee aan Herbert Golsteijn. Deze wist vervolgens de bal in de verre hoek te schieten buiten het bereik van de keeper. Hiermee toonde hij wederom aan dat sportpark Oomkegast hem goed gezind is. In het seizoen 2006/2007 was hij met een treffer in de slotfase op dit sportcomplex namelijk medeverantwoordelijk voor het bewerkstelligen van promotie van Waskemeer in de nacompetitie ten kosten van Boerakker. Westerkwartier was echter nog niet verslagen en bracht de doelpuntenmaker uit de eerste helft, die in de rust gewisseld werd, weer binnen de lijnen. Dit had direct effect want hij had maar een paar minuten nodig om de 2-3 binnen te werken. Dit deed de hoop op een goed resultaat herleven bij Westerkwartier. Uiteindelijk viel in de slotfase de 3-3 ook nog binnen; de bal werd achterin niet goed verwerkt waarna de bal vanaf de rand van de zestien in het dak van het doel werd geschoten. Niet lang daarna vond de scheidsrechter het welletjes en na 84 minuten spelen floot hij voor het eindsignaal.

Al met al onnodig en duur puntverlies waarbij de gemistte kansen de groenhemden uiteindelijk hebben weten op te breken. Gevolg is ook dat er averij is opgelopen in de jacht op de felbegeerde virtuele koppositie. Deze lag tot vlak voor tijd nog binnen handbereik, maar werd uiteindelijk vakkundig uit handen gegeven. Echter ligt de strijd nog volledig open en is er nog alles om voor te spelen. Te beginnen bij volgende week zaterdag. Dan komt Rottevalle 3 op bezoek op sportpark 't Ald Leger. Het belooft op voorhand een fraaie krachtmeting te worden!

Bij verstek van Tjado Rinzema werd Jenno de Boer uitgeroepen tot man of the macht. Zijn visie op de wedstrijd is hieronder terug te kijken.

27/05 Waskemeer 5 Graaf Willem II VAC 5 3 - 4
22/10 Blauw Wit '34 10 Waskemeer 5 0 - 2
21/09 Houtigehage 2 Waskemeer 5 1 - 4
14/09 Waskemeer 5 VV Opende 3 2 - 1
03/09 Noordbergum 2 Waskemeer 5 0 - 3