Wolter Jan Boonstra
90'
(Patrick Bouma)
Waskemeer 5 boekt zwaar bevochten overwinning in Leeuwarden op Blauw Wit '34

Zaterdagmiddag stond voor de heren van Waskemeer 5 een bekerclash op het programma. Deze wedstrijd in het kader van de knock-out fase van de KNVB beker was het resultaat van een feilloze poulefase waarin achtereenvolgens Noordbergum, Opende en Houtigehage aan de zegekar werden gebonden. De volgende horde in de korste route naar Europees voetbal betrof Blauw Wit '34 uit Leeuwarden. De gastheer kende een goede generale aangezien de laatste wedstrijd overtuigend met 2-11 werd gewonnen. Bij aankomst bleek dat er gespeeld zou worden op het hoofdveld op sportpark Wiarda wat de entourage en omlijsting van deze bekerkraker alleen maar mooier maakte! Wegens enkele afwezigen aan Waskemeerse zijde werd Waskemeer 5 verstrekt door Jelmer Nick v/d Vosse, Patrick Bouma, Matthijs Haveman en Nanning Zuidema uit de JO19. Na een korte warming up op een bijveld trokken de manschappen van Rolf Stuiver rond half drie naar het hoofdveld om aldaar de wedstrijd af te trappen.

Na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter trokken de groenhemden ten strijde. Met een middenveld bestaande uit Matthijs Haveman en Wolter Jan Boonstra was er aan loopvermogen geen gebrek. Beide heren waren bij tijd en wijle ongrijpbaar voor de gastheer en stonden aan de basis van enkele goede kansen. Zo kwam Patrick Bouma twee keer in kansrijke positie in het strafschopgebied maar vond hij de sluitpost op zijn weg. Deze sluitpost gaf bij één van deze kansen een rebound weg die voor de voeten viel van Jelmer Nick v/d Vosse. Deze kwam echter verkeerd uit met zijn passen en wist de bal daardoor niet goed te raken. Ook Wolter Jan Boonstra en Age Visser waren enkele malen dichtbij een treffer maar hadden het geluk niet aan hun zijde. Uiteindelijk viel de verdiende openingstreffer dan toch in de 40ste minuut. Een diepe bal van achteruit werd door Wolter Jan Boonstra op waarde geschat. Oog in oog met de keeper wist mij met zijn karrenvracht aan ervaring de keeper kansloos te laten en de bal tegen de touwen te werken. Hierdoor gingen beide teams met een 0-1 tussenstand aan de thee. Of het een menselijke vergissing was of dat het mentale oorlogsvoering betrof is niet helemaal duidelijk, maar de rust stond er geen thee klaar voor de groenhemden. Hierdoor moesten de manschappen de tweede helft starten zonder de gebruikelijke energie-booster en dat was te merken. De thuisploeg trok het initiatief naar zich toe en dwong Waskemeer terug op eigen helft. De thuisploeg probeerde veelal gevaar te stichten middels afstandschoten maar deze gingen ofwel over/naast ofwel waren een prooi voor doelman Nanning Zuidema die een foutloze wedstrijd keepte. De Leeuwarders werden niet alleen met afstandsschoten gevaarlijk. Zo werd een 1-op-1 situatie achterin terecht afgevlagd door vlaggenist Jenne de Boer. Uit een andere 1-op-1 situatie was het Roelof Freerk Eringa die zich met zijn ziel en zaligheid voor de bal gooide en middels een perfecte tackle het schot wist te blokken. Het was diezelfde Roelof Freerk die ook bij een andere kansrijke situatie de bal nogmaals wist te blokken, ditmaal deed hij dat echter met zijn arm. De scheidsrechter van dienst beoordeelde deze situatie echter als rechtmatig en tot ontevredenheid van de kant van Blauw Wit '34 liet hij doorspelen. Behoudens deze situatie kende de scheidsrechter eenvoudige middag; iets wat niet altijd gebruikelijk is op sportpark Wiarda getuige de recent gestaakte wedstrijd tegen PKC waarmee Blauw Wit '34 de landelijke pers haalde. Waar de gastheer de nodige kansen onbenut liet hadden de groenhemden aan één kans genoeg om de wedstrijd over de streep te trekken. Een corner van Patrick Bouma werd door Wolter Jan Boonstra á la Sneijder tegen Brazilië op het WK 2010 tegen de touwen gewerkt. Een fraaie treffer waarmee de wedstrijd definitief in het slot ging en Wolter Jan zijn status als goalgetter wederom eer aan deed. Niet veel later floot de scheidsrechter namelijk af en konden er weer drie punten bijgevoegd worden aan het seizoenstotaal!

Unaniem werd na afloop van de wedstrijd Roelof Freerk Eringa `benoemd tot man of the match. Het gebruikelijke interview is hieronder te vinden waarin hij nog even nader ingaat op het dubieuze incident met de handsbal in de tweede helft.

27/05 Waskemeer 5 Graaf Willem II VAC 5 3 - 4
22/10 Blauw Wit '34 10 Waskemeer 5 0 - 2
21/09 Houtigehage 2 Waskemeer 5 1 - 4
14/09 Waskemeer 5 VV Opende 3 2 - 1
03/09 Noordbergum 2 Waskemeer 5 0 - 3