JO13 bereikt finale KNVB beker na winst in en tegen Smilde

Met een vrij speelweekend achter de rug konden de spelers van de JO13 dit weekend wel vol aan de bak. Ditmaal werd er niet gespeeld voor de competitie, maar kwamen de groenhemden uit in de beker. En dit was niet zomaar een wedstrijd, want uit in Smilde stond de halve finale van de KNVB beker op het programma! Smilde’94 is geen onbekende voor de groenhemden, aangezien er in de najaarscompetitie al tweemaal gespeeld werd tegen deze ploeg. Op 5 oktober werd in Smilde een nipte 1-2 zege geboekt, terwijl de Smildenaren eind november op sportpark ’t Ald Leger getrakteerd werden op een dikke nederlaag. Echter was de ploeg destijds niet compleet en was op voorhand duidelijk dat de JO13 ditmaal uit een ander vaatje moest gaan tappen. De thuisploeg had in de winterse transferperiode namelijk een aantal versterkingen erbij gekregen waardoor er enkele nieuwe gezichten aan de aftrap stonden. Kortom, de groenhemden moesten vol aan de bak om een plekje in de finale te bemachtigen.

Ook Smilde was de vele regen niet bespaard gebleven. Alle overige thuiswedstrijden waren hierdoor afgelast, maar doordat de JO13 kon uitwijken naar het halve kunstgrasveld op sportpark ’t Kyllot kon deze wedstrijd gelukkig wel doorgaan. Dit betekende dat wedstrijd tegen Waskemeer gelijk het hoofdprogramma was van de dag, wat maakte dat vele Smildenaren de weg naar het sportpark wisten te vinden om de thuisploeg te ondersteunen. Ook het uitvak was goed gevuld, waardoor alle ingrediënten aanwezig waren voor een mooie bekerpot! Waskemeer begon met de volgende opstelling aan de wedstrijd:

Jelmer Nick

Joan   Nander

Hein   Patrick   Anyk

Sem   Matthijs

Wissel: Jarna

De eerste minuten van de wedstrijd moesten beide teams wennen omstandigheden waaronder gespeeld werd. De harde wind in combinatie met een glad en snel kunstgrasveld maakte dat beide teams moeite hadden om in hun spel te komen. Naarmate de wedstrijd vorderde was het Waskemeer die zich als eerste wist te herpakken. Hein zette de aanval vanaf het middenveld op en speelde Patrick in, waarna deze Matthijs vrij zette voor de keeper. Dergelijke buitenkansjes hoef je Matthijs niet te geven en deze tekende dan ook voor de 0-1. Waskemeer kwam daarna beter in haar spel en werd enkele malen dreigend via Sem en Matthijs. Echter was het Smilde die tot scoren wist te komen. Een afstandsschot werd door meerdere groenhemden gemist waardoor deze ongelukkig tegen de verhouding in binnen zeilde. Het spelbeeld bleef hierna echter onveranderd. Waskemeer had het meeste balbezit kreeg de betere kansen. Een hakbal van Matthijs mistte kracht en enkele afstandsschoten vonden een verdediger van de thuisploeg op hun pad. In een minuut tijd wisten de groenhemden daarna twee keer het houtwerk te vinden. Een vrije trap van Patrick eindigde op de paal terwijl een poeier van Hein op de kruising uiteen spatte. Het was uiteindelijk Patrick die uit de Waskemeerse aanvalsfurie tot scoren kwam en daarmee de ban brak. Een hoge bal van achteruit werd prima teruggelegd door Sem op Patrick, waarna laatstgenoemde met een droog schot de keeper wist te verschalken. Enkele minuten later kwam Waskemeer zelf op 1-3. Een diepe bal op maat van Patrick werd door Matthijs perfect meegenomen in de loop, waarna deze de bal beheerst tegen de touwen schoot. Vlak voor het rustsignaal wist Smilde uit het niets de aansluitingstreffer te produceren. Een schot vanaf een meter of 20 eindigde buiten het bereik van de kansloze Jelmer Nick in de kruising, waarmee de ruststand op 2-3 bepaald werd.

Nadat iedereen weer wat was opgewarmd in de kleedkamer en de kantine werd de wedstrijd hervat voor de tweede helft. Tot grote vreugde van het thuispubliek wist Smilde binnen enkele minuten op gelijke hoogte te komen. De vleugelaanvaller van de thuisploeg wist het strafschopgebied in te dribbelen, waarna deze de bal teruglegde op een medespeler die de bal tegen de touwen schoot. Ondanks een aanvallend offensief(je) van de thuisploeg lieten de groenhemden zich niet gek maken en bleven geconcentreerd de aanval zoeken. Dit resulteerde onder andere in een schot van Hein, maar hij raakte wederom het houtwerk. Uiteindelijk was het Matthijs die optimaal gebruik maakte van het feit dat Waskemeer de tweede helft met de wind in de rug speelde. Hij manoeuvreerde zich op het middenveld in een kansrijke schotpositie en haalde verwoestend uit. Wederom eindigde de bal op het houtwerk, maar ditmaal kaatste de bal vanaf de binnenkant van de paal in het doel. Waskemeer kwam hierdoor wederom op voorsprong en leek door deze 3-4 bevrijd te zijn. Met enkele mooie combinaties wisten de groenhemden diverse malen door de verdediging te snijden, maar schoten van onder andere Jarna en Anyk misten het doel. Door goed doorjagen van Patrick wist Waskemeer alsnog op 3-5 te komen. Een diepe bal belandde tussen de verdediging en de keeper in. Deze laatste dacht de bal rustig op te kunnen pakken, ware het niet dat Patrick als een duveltje uit een doosje de bal net met de punt van zijn schoen in het lege doel wist te tikken. Smilde kreeg hierna nog een opgelegde mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd, maar uit een 1-op-1 situatie kwam Jelmer Nick met een katachtige reflex als winnaar uit de strijd. In het verdere verloop gaf de verdediging bestaande uit Nander en Joan niks meer weg. Voetballend van achteruit wisten de groenhemden de marge zelfs nog uit te breiden. Al vallend wist Matthijs met een afstandsschot wederom de keeper te verschalken en bracht de tussenstand met zijn vierde treffer op 3-6. Nadat Nander een vijandige aanval van de thuisploeg wist te onderbreken stuurde hij Anyk de diepte in met een uitstekende pass. Anyk wist het strafschopgebied in te dribbelen en de bal panklaar terug te leggen op de meegelopen Patrick. Voor hem was het koud kunstje om deze fraaie aanval doeltreffend af te ronden. Het pleit voor de thuisploeg was hiermee beslecht en ondanks enkele kansen voor de groenhemden werd er in het restant van de wedstrijd niet meer gescoord. Met een stand van 3-7 op het scorebord floot de scheidsrechter voor het einde, wat betekent dat de finale van de KNVB beker een feit is voor de JO13!

Het moge duidelijk zijn dat er na afloop van de wedstrijd louter blije gezichten te zien waren aan Waskemeerse zijde. De meegereisde supporters kregen geen spijt van hun keuze om naar Smilde af te reizen en werden getrakteerd op een fantastische wedstrijd waar alles in zat. Mooie combinaties, fraaie doelpunten, zware speelomstandigheden, een goede comeback en uiteindelijk drie dikverdiende punten! Ook het vermelden waard is het feit dat de Anyk en Jarna zich als geleende spelers vanuit de JO11 goed staande wisten te houden in de wedstrijd en keurig hun ‘mannetje’ stonden. Wanneer de finale gespeeld zal worden is nog niet duidelijk, maar het moge duidelijk zijn dat Waskemeer en omgeving zal uitlopen voor een op voorhand prachtig affiche. Volgende week staan er voor de JO13 weer competitieverplichtingen op het programma. Op het eigen sportpark ’t Ald Leger zal dan om 10:15 gespeeld worden tegen Zeester uit Zoutkamp. Een mooie gelegenheid om deze cupfighters live aan het werk te zien in Waskemeer!