JO15 beleeft onvergetelijk weekend op toernooi Leovardia

Afgelopen weekend heeft de JO15 deelgenomen aan de zevende editie van het weekendtoernooi bij sc Leovardia in Leeuwarden. Met 52 teams, ruim 800 deelnemers en in totaal 220 wedstrijden is het toernooi uitgegroeid tot één van de grotere jeugdvoetbaltoernooien van Noord-Nederland. Zaterdagochtend was het dan uiteindelijk zover. Om 8:00 verzamelden de spelers en het uitzwaai-comité zich bij het dorpshuis. In totaal werd met 11 spelers afgereisd naar Leeuwarden, waaronder de nieuwste aanwinst Laurens en Yannick, die voor een weekend werd ‘gehuurd’ van sv Haulerwijk.

Bij vertrek regende het nog volop, maar naarmate de JO15 Leeuwarden naderde werd het steeds droger en brak zowaar de zon door. Bij aankomst rond negen uur op sportpark Kalverdijkje werd direct de tent opgezocht, waarna iedereen druk in weer ging met het uitpakken van de tassen en het opblazen van de luchtbedden. Veel tijd om tot rust te komen was er niet, want om 9:50 stond de eerste wedstrijd al weer gepland. Tegenstander was Klazienaveen JO15-1, die afgelopen seizoen uit kwam in de hoofdklasse. Op voorhand was dus duidelijk dat dit een moeilijke wedstrijd zou opleveren, wat ook het geval was en resulteerde in een terechte 4-0 nederlaag. De volgende opponent was Longa JO15-2 uit Lichtenvoorde, uitkomend in de tweede klasse. In een gelijk-opgaande wedstrijd trok Longa, ondanks meerdere kansen voor Waskemeer, uiteindelijk met 2-0 aan het langste eind. Hierna stond de wedstrijd tegen Alcmaria Victrix 2 ingepland, maar het bleek dat dit team niet was komen opdagen op het toernooi. Hierdoor ging de JO15 er met een reglementaire 3-0 winst vandoor en was het van de hatelijke nul punten af! Aangezien er door het wegvallen van deze wedstrijd een pauze van ruim vier uur was voor de laatste pot van de dag, werd besloten om het centrum van Leeuwarden te verkennen. De eerste tussenstop was de lokale Poiesz, waar de broodnodige voorraad vitamines en drinken werd ingeslagen. Daarna werd ook de Action bezocht. Aangezien vele teams op het kampeerterrein hun eigen stereo-installatie hadden meegenomen kon de JO15 natuurlijk niet achterblijven en werd er een eigen ‘boom’-box aangeschaft. Het hoogtepunt van de tocht door ‘de culturele hoofdstad’ moest nog volgen, want naast al het culturele erfgoed herbergt Leeuwarden ook voetbalclub Cambuur. Ondanks het feit dat deze inmiddels al meerdere seizoenen in de middenmoot van de Jupiler League bivakkeert is het, na sc Heerenveen, de tweede voetbalclub van Friesland. Bij aankomst viel het stadion bij de meesten toch ietwat tegen, want de meesten zijn het formaat en aanblik van het Abe Lenstra stadion gewend. Na een groepsfoto voor het stadion werd de terugreis ingezet naar het sportpark voor de laatste wedstrijd de dag, welke gespeeld zou worden tegen tweedeklasser GRC Groningen JO15-2. Het bleek dat de spelers eerder op de dag met hun krachten hadden gesmeten en daardoor energie te kort kwamen, want GRC was duidelijk de betere en verliet het veld verdiend met een 3-0 overwinning. Ondanks de nederlaag ging ook de JO15 met een goed gevoel terug naar de tent, want tijdens de wedstrijd werd duidelijk dat het eerste hun wedstrijd tegen Top’63 in winst had weten om te zetten en daardoor ook volgend jaar in de derde klasse uitkomt!

Na een frisse douche en Chinees als avondeten kon de feestkleding worden aangetrokken, want er stond een heuse Beach-party op het programma. Bij aankomst bij de feesttent bleek dat de lokale DJ alles uit de kast had getrokken en onder andere een schuim-apparaat had meegebracht. Meerdere spelers konden de verleiding niet weerstaan en storten zich in het sop, wat betekende dat ze doorweekt de feesttent uit kwamen. Aangezien het hierdoor buiten toch ietwat frisjes was werd daarna snel de eigen tent weer opgezocht, waar het feest werd voortgezet onder het genot van muziek uit de eigen ‘boom-box’. Tegen één uur werden de oogjes van de meesten toch wat klein en vielen de eersten in slaap. Dit werd echter verstoord de overburen, want de lokale rapformatie van Leovardia JO15 vond het nodig om een live rap-optreden te verzorgen met hun eigen stereo installatie. Uiteindelijk keerde de rust rond 3 uur weer terug op het tentenkamp, zodat de spelers konden genieten van de welverdiende nachtrust.

De volgende ochtend rond zes uur was er echter al dusdanig veel lawaai op het terrein dat uitslapen er niet in zat. Bij het opkomen van de zon bleek dat bepaalde individuen bij hun bezoekje aan de Action roze haarspray hadden gekocht, waardoor sommige spelers met verdachte roze plekken in het haar wakker werden. Vooral Lasse kwam er met een nieuwe roze coupe ietwat bekaaid van af. Met kleine oogjes zochten de spelers om half negen het ontbijt op en werd de voorbereiding gestart voor de komende drie wedstrijden. Naar aanleiding van de resultaten op de zaterdag waren alle teams opnieuw ingedeeld, waarbij de JO15 in de verliezerspoule zou acteren. Na een strakke en serieuze warming-up waren de spelers klaar voor de 1ste wedstrijd van de dag tegen tweedeklasser Klazienaveen JO15-2. De tegenpartij had het betere van het spel, raakte tweemaal het houtwerk, maar Waskemeer hield stand en sleepte daarmee met 0-0 het eerste zelfverdiende puntje van het toernooi binnen. De volgende tegenstander was vv Drachten JO15-2, die net als Waskemeer in de derde klasse uitkomt en tot dusver nog puntloos was. Dit onderlinge duel zou daarom uitmaken wie het toernooi als laatste zou eindigen. In een spannende wedstrijd, waarin Thymen nog de paal raakte, werd uiteindelijk wederom doelpuntloos gelijk gespeeld. Dit had wel als consequentie dat Waskemeer definitief niet met de rode lantaarn het toernooi zou eindigen! Het slotakkoord vormde de wedstrijd tegen gastheer Leovardia JO15-2, uitkomend in de tweede klasse. Het kostte de spelers de nodige moeite om scherp aan de wedstrijd te beginnen, maar door toedoen van enkele tactische zetten de technische staf stonden de spelers uiteindelijk toch tot op het bot gemotiveerd aan de aftrap. Leovardia bleek desondanks een maatje te groot, maar doordat ze viermaal de lat raakte, meerdere malen over of naast schoten of doelman Frits op hun weg vonden eindigde de wedstrijd in 0-0. Nadat het engeltje op de lat bedankt was werd het puntje, en daarmee de ongeslagen status op zondag, gevierd. Hierna werd voor de laatste keer van het weekend de tent opgezocht om alles in te pakken en de spullen in de auto’s te laden.

Natuurlijk werd als afsluiting ook de prijsuitreiking bijgewoond, en niemand minder dan Piet Paulusma was degene die de bekers zou overhandigen. Na lang wachten was het uiteindelijke Lasse die de beker van de felbegeerde 13de plaats overhandigd kreeg, en na een fotomomentje met Piet kon daarna toch echt de terugreis worden ingezet naar Waskemeer. En zo kwam er een einde aan een onvergetelijk weekend voor de spelers van de JO15 waar door de meesten nog lang over nagepraat zal worden. Aankomend weekend zullen de spelers voor de laatste keer dit seizoen in het groen-zwart uitkomen tijdens het jeugdtoernooi van GVAV-Rapiditas in Groningen. Ondanks het feit dat het seizoen nu al niet meer stuk kan zullen de spelers er alles aan doen om het seizoen in stijl te eindigen en ook dan het eremetaal mee terug te nemen naar Waskemeer!