Waskemeer 5 recht de rug na bekeruitschakeling tegen koploper

WASKEMEER 5 RECHT DE RUG NA BEKERUITSCHAKELING EN IS VIRTUEEL KOPLOPER DOOR OVERWINNING OP DIRECTE CONCURRENT JOURE

Afgelopen zaterdag heeft Waskemeer 5 de kater van de onnodige bekeruitschakeling verwerkt met het verslaan van koploper en titel concurrent Joure. Op een koud Sportpark de Hege Simmerdyk werd een zwaarbevochten duel afgesloten met een 2-3 eindstand. Hierdoor gingen de punten nadien spreekwoordelijk in de tas mee naar Waskemeer.

Allereerst een korte terugblik op de derde knock-out ronde van het bekertoernooi, welke dinsdagavond afgewerkt werd in gevangenisdorp Veenhuizen. Na een matig begin keek Waskemeer 5 al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Hierna ging de knop om en werd in het resterende deel van de eerste helft, en het begin van de tweede helft uitstekend voetbal op de mat gelegd. Door doelpunten van Jort Hut, Klaas Schurer en Richard van der Meer werd de achterstand omgebogen naar een 1-3 voorsprong. Helaas, zakte de ploeg in het laatste half uur door de ondergrens, waardoor de blauwhemden uiteindelijk met een 4-3 winstpartij doorbekeren.

Deze uitschakeling, in combinatie met een lading aan achtergrondinformatie van de heer Van der Veen, vormde de basis voor de wedstrijdbespreking van afgelopen zaterdag. Tegenstander Joure had louter overwinningen geboekt in acht gespeelde wedstrijden. De opdracht was daardoor duidelijk! Om een eventueel kampioenschap in eigen hand te houden moest er gewonnen worden. Waskemeer mistte helaas een aantal dragende spelers door blessures en overige oorzaken. Gelukkig kreeg de technische staf deze wedstrijd ondersteuning van de geblesseerde Jacco Uithoff, welke als "Performance Coach" op het wedstrijdformulier stond genoteerd.

Dan over de wedstrijd: Waskemeer begon vrij aardig aan de wedstrijd. Er werden bij tijd en wijle wat kansjes gecreëerd en achterin bleef de boel op slot. Helaas kwamen deze kansen niet verder dan een aantal schietkansen van buiten het zestienmetergebied en wat dreiging bij daaropvolgende hoekschoppen. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam Joure beter in spel. Althans, door wat laksheid en het gunnen van wat ruimte liet Waskemeer Joure voetballen. Dit resulteerde na ongeveer 25 minuten spelen in een vlijmscherpe counter van de mannen in het groen-wit gestreepte tricot. Met een scherpe steekpass werd de linksbuiten van Joure weggestuurd. Deze plaatste de bal loepzuiver tussen de verdediging en doelman Bouma. Laatstgenoemde werd adequaat verschalkt door de aanvalsleider van SC Joure waardoor Waskemeer tegen een onnodige achterstand aankeek.

Vervolgens werden er wat tactische aanpassingen gedaan en vocht Waskemeer zich terug in de wedstrijd. Het was de van een vervelende "shin-split" herstelde "Rikkiedinho" Haven die met een flitsende actie een penalty wist te versieren. Na eerst parallel aan de achterlijn drie tegenstanders het spreekwoordelijke bos in te hebben gestuurd, was het een verdediger van Joure die impliciet en onreglementair aan Haven de boodschap "tot hier en niet verder" bracht. Gelukkig begreep de arbiter van dienst dit ook, waardoor deze niets anders kon dan een strafschop toekennen. Deze was vervolgens een makkelijke prooi voor topscorer Jelmer Haites, welke hiermee zijn 13e doelpunt van het seizoen liet noteren.

In de rust opperden leiders Van der Veen en Schurer om het traditionele schepje erboven op te doen. Hier werd gehoor aan gegeven in de tweede helft. Het waren onder meer de technisch begaafde junioren Clemens en Van Hes, welke met frivool en technisch begaafd voetbal een nachtmerrie waren voor hun iets minder beweeglijke directe tegenstanders. Uiteindelijk werd na ongeveer een uur spelen de ban gebroken. Na uitstekend combinatievoetbal was het Haites die met een subtiel wippertje de doorgelopen Haven oog in oog met de keeper wist te zetten. Deze veteraan wist het hoofd koel te houden door de bal genadeloos in de rechteronderhoek te deponeren. Een kleine 10 minuten later was het wederom Haven die in deze o zo belangrijke wedstrijd zijn team op sleeptouw wist te nemen. De Jouster defensie kon niet voorkomen dat netgenoemde werd aangespeeld op een meter of 25 van het doel. Haven kreeg een metertje ruimte om uit te halen en deed dit vervolgens met verve. Met zowel kracht als gevoel werd de bal de linker kruising in gestuurd waarmee hij zijn team in extase bracht. Na het uitbundig vieren van deze 1-3 had Waskemeer nog één opdracht: het binnenslepen van deze overwinning. Dit bleek nog een verdacht lastige klus. Daar waar de redelijk fluitende scheidsrechter moeite had om in te grijpen en de spelers van Waskemeer in bescherming te nemen bij de vele onnodige frustratie zagen van de thuisploeg, had deze zichtbaar geen moeite om de tijdswaarneming te pauzeren wanneer het overtuigende uitverdedigen van Waskemeer resulteerde in het zoekraken van verschillende wedstrijdballen.

Een misverstand bij een onterecht toegekende vrije trap, in combinatie met een kleine inschattingsfout van de verder foutloos keepende Bouma, resulteerde in de aansluitingstreffer van Joure. Hierdoor werd het onnodig spannend. Er werden nog een tweetal kansen weggegeven, welke gelukkig niet verzilverd werden door de aanvalslinie van Joure. De illusie dat Waskemeer door het oog van de naald gekropen is, is echter niet helemaal correct. Via onder meer Van Hes, Jongsma en Eringa had Waskemeer de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien. Ook Haven mocht nog een keer aanleggen middels een vrije trap. Doordat deze een metertje naast ging hoeft de door Veenhuizen bedachte bijnaam voor Haven gelukkig niet in dit verslag benoemd te worden.

Uiteindelijk was de ontlading groot toen de arbiter een einde maakte aan de wedstrijd. Dit werd uitbundig gevierd met de welbekende muzikale kneiters (binnen de geldende maatregelen uiteraard) in de kleedkamer, kantine van Joure en uiteindelijk tot 20:00 in Waskemeer.

Volgende week zaterdag (4 december) mag Waskemeer 5 aantreden tegen Jubbega. De ervaringen uit het verleden zijn hierbij wisselend. Zo was er vorig klinkende 1-7 uit-overwinning, maar is menigeen de zure 2-3 thuis- en 5-4 nederlaag van een aantal jaar geleden nog niet vergeten. Het belooft een mooie wedstrijd te worden.
Stand
1 Jubbega 2 18 42
2 SC Joure 10 18 38
3 Waskemeer 5 18 36
4 Heerenveense Boys 6 16 34
5 Donkerbroek 3 18 34
5 S.V. Haulerwijk 3 9 19
6 Oldeholtpade 3 18 21
7 Drachtster Boys 7 16 20
8 Rottevalle 3 16 14
9 TFS 2 18 6
10 S.V. Oosterwolde 4 18 4
12 ONT 4 12 0
Uitslagen
14/06 Heerenveense Boys 6 Donkerbroek 3 1 - 3
11/06 Jubbega 2 S.V. Oosterwolde 4 4 - 0
09/06 SC Joure 10 Oldeholtpade 3 3 - 1
07/06 Drachtster Boys 7 Donkerbroek 3 1 - 2
04/06 Heerenveense Boys 6 S.V. Oosterwolde 4 7 - 1
02/06 Drachtster Boys 7 Oldeholtpade 3 0 - 4
01/06 Heerenveense Boys 6 SC Joure 10 1 - 1
28/05 SC Joure 10 Rottevalle 3 7 - 1
28/05 S.V. Oosterwolde 4 Oldeholtpade 3 0 - 1
28/05 Drachtster Boys 7 TFS 2 3 - 0
vv Waskemeer - De club waar iedereen welkom is!
Contact   Traininstijden   Programma   Privacy