(Aren Greebe)
73'
(Willem de Jong)

Waskemeer weet weer wat winnen is na zege op Veenhuizen

Na een tegenvallende periode van zeven wedstrijden waarin slechts zeven punten werden verdiend tegen voornamelijk de lager geklasseerde ploegen op de ranglijst, werd er sinds 4 november 2023 eindelijk weer eens de volle buit bijgeschreven. Uitgerekend tegen koploper Veenhuizen werd er een verdienstelijke 0-3 overwinning behaald. Saillant detail is dat Veenhuizen dit seizoen nog maar één keer eerder tegen een nederlaag was aangelopen en dat was eveneens tegen de groenhemden.

Iets na half 3 werd door arbiter van der Born de wedstrijd in gang gezet. De manschappen van oefenmeester Poll liet het initiatief veelvuldig over aan Veenhuizen, zonder dat de bewoners van het gevangenisdorp tot echte uitgespeelde kansen wist te komen. De hoogte punten in het eerste bedrijf waren ronduit spaarzaam. Waar Bouwe Veenstra eenmaal werd gevloerd in het strafschopgebied, werd Veenhuizen dat aan de andere kant van het veld ook. In beide situaties oordeelde de arbiter, welke overigens dichtbij beide situaties gepositioneerd stond, dat er geen sprake van een overtreding was. Bij Waskemeer stond sinds lange tijd Douwe van der Mei weer op het wedstrijdformulier, welke als aanjager regelmatig het slot op de deur was voor de Friezen. Wanneer er wel een poging op het doel terecht kwam, bleek doelman Bouma deze wedstrijd niet te passeren. In de eerste helft tikte de ervaren doelman met een katachtige redding de bal uit de beneden hoek. Aan de andere kant van het veld kwam Mitchell Schievels een teen lengte tekort om de voorzet van Bouwe Veenstra binnen te werken. De kleedkamers werden daarom met de brilstand opgezocht. In de tweede helft zag het publiek een vergelijkbaar spelbeeld, waarbij Veenhuizen makkelijker combineerde vanuit het bewegelijke middenveld, maar bij de doelpogingen ontbrak het aan de benodigde scherpte. Dat laatste kon niet worden gezegd van de aanvallers van Waskemeer, al zag Virgil Muller zijn eerste inzet nog de buitenkant van de paal schampen. Enkele minuten later was het de snelle Bouwe Veenstra die zijn directe tegenstander te slim af was en met een uiterste krachtsinspanning Mitchell Schievels wist te vinden. Schievels tikte tussen diens twee directe bewakers de bal verdienstelijk achter de vijandelijke doelman. De grensrechter had nog de intentie om het feestje te verstoren, maar de arbiter van dienst zag het goed dat dit geen buitenspel kon zijn (0-1). Waar Veenhuizen opzoek ging naar de gelijkmaker, viel deze niet. De verdediging stond als een huis. Daarnaast had Veenhuizen ook het vizier niet op scherp. Bij Waskemeer kwamen jongelingen Aren Greebe en Matthijs Haveman binnen de lijnen voor aanvoerder Hardenbol en Veenstra. Vervolgens werd het duel binnen enkele minuten beslist. Waar de gastheren moeite hadden met scoren hadden de Ooststellingwervers dit geenszins. Aren Greebe werd door de hardwerkende Willem de Jong diep gestuurd. Op volle snelheid werd er door Greebe een voorzet afgegeven die door Virgil Muller binnen werd gewerkt. Kort daaropvolgend was het opnieuw Mitchell Schievels die raak schoot. Middels een enorme poeier gaf de aanvaller de vijandelijke doelman geen schijn van kans om zijn inzet te pareren (0-3). Met nog ruim een kwartier te gaan werd Nicky Smid vervangen voor Storm Baron, aangezien Veenhuizen een extra aanvaller binnen de lijnen bracht. Toen Johan Bouma met 12 minuten op de klok nog een penalty wist te stoppen en daarmee een slot offensief bij de gastheren kon voorkomen, was de wedstrijd beslist. Nadat ook Mitchell Schievels werd vervangen voor de jonge Patrick Bouma, leek Waskemeer nogmaals te scoren. Goed doorzetten van Aren Greebe en Patrick Bouma zorgde voor vroegtijdig balverlies bij Veenhuizen. De bal belande bij Matthijs Haveman die zijn poging via de binnenkant van de paal en de andere paal weer de goal uit zag gaan. Nadat de gastheren het scorebord al hadden uitgezet vond ook arbiter van der Born het goed en floot bij een eindstand van 0-3 af. De euforie was terecht groot aan de kant van Waskemeer. De groenhemden hebben middels deze verdienstelijke overwinning voor beide nederlagen van de koploper gezorgd. Doordat Waskemeer eerder dit seizoen te vaak gelijk heeft gespeeld, zijn de nummers 1 en 2 van de ranglijst behoorlijk los geraakt. Echter, wanneer Waskemeer met dezelfde beleving ieder duel aan gaat, kan er wellicht nog een mooie tweede seizoenshelft ontstaan getuige de overwinning op Veenhuizen. Aankomend weekend treden de manschappen van Marcel Poll aan tegen Haulerwijk dat ontzettend sterk bezig is en de derde plaats op de ranglijst inneemt. De wedstrijd start in eigen huis om 14:30 uur.

Onderstaande wedstrijdfoto's zijn door Jaco Jonkman gemaakt.

13/01 SC Twijzel 1 Waskemeer 1 5 - 5
16/09 Blue Boys 1 Waskemeer 1 0 - 2
09/09 TFS 1 Waskemeer 1 0 - 8
02/09 Waskemeer 1 ONT 1 1 - 4
29/08 Waskemeer 1 SV Oosterwolde 1 1 - 3
26/08 Waskemeer 1 Nicator 1 3 - 3
19/08 Waskemeer 1 Gorredijk 1 1 - 3