88'
(Richard v.d. Meer)
92'

Epische wederopstanding van Waskemeer 3 brengt Veendam in de ultieme slotfase op de knieën

Epische wederopstanding van Waskemeer 3 brengt Veendam in de ultieme slotfase op de knieën Op donderdag 16 maart 2023 stond de langverwachte thuiswedstrijd tussen VV Waskemeer 3 en VV Veendam 1894 3 op het programma. De bezoekers uit de op een na grootste stad van de Provincie Groningen zijn het gehele seizoen nog ongeslagen gebleven en bevinden zich in een ware titelstrijd met Achilles (welke vereniging tevens in 1894 is opgericht). De kracht van de tegenstander was ook goed zichtbaar in de eerste ontmoeting tussen Waskemeer en Veendam. Op een koude en vooral natte zaterdagmiddag in januari werd het destijds maar liefst 10-1 voor de Groningers. Waskemeer wist dus wat het kon verwachten en zodoende was de tijd van joligheid en ongein voor het verleden bestemd.¶ Voor alle mensen die Veendam een warm hart toedragen was het sowieso een zware dag, ongeacht het resultaat van de wedstrijd. Precies 10 jaar voor het treffen tussen Waskemeer 3 en Veendam 3 speelde SC Veendam zijn laatste wedstrijd in het professionele voetbal op de Langeleegte (Een 2-1 thuisoverwinning tegen FC Oss). De club met een rijke voetbalhistorie werd enkele dagen later failliet verklaard. Er werden nog enkele pogingen om de beoogde schuld van 1,1 miljoen euro binnen acht dagen bijeen te krijgen, maar helaas mocht dit niet baten en moest SC Veendam het betaalde voetbal verlaten. Wat rest is de amateurtak van Veendam, welke gedeeltelijk naar de Groene Hel kwam afgereisd. ¶ Met de hoop op een belangrijke overwinning begonnen beide teams uiteindelijk rond klokslag acht uur aan de wedstrijd. In een razendsnel begin van de wedstrijd was het direct al Waskemeer dat van zich liet spreken. Na een knappe voorzet van Gijs Vonk, wist Leon Clemens even vaardig de keeper bij de eerste paal te verschalken. Veendam wist in het eerste kwart van de wedstrijd niet waar ze het moesten zoeken en hadden mazzel dat de score niet al was verviervoudigd via de voorhoede van Waskemeer. ¶ Geheel tegen de loop van de wedstrijd in gebeurde toch het onwaarschijnlijke: Veendam wist na enig gestuntel het net toch te vinden. Via een centrale steekbal werd de spits bereikt, die op zijn plek de bal achter doelman Jagersma wist te schieten. Tot aan de rust bleef de spanning ongewijzigd en zo konden beide teams met een 1-1- tussenstand aan de thee. ¶ Enkele wijze woorden van menig speler verder begon de tweede helft enkele minuten later. Waar het in de eerste helft vooral Waskemeer was die het spel maakte, bleek nu Veendam ook te beschikken over veerkracht. Op bijzondere wijze vlogen binnen tien minuten tijd maar liefst drie doelpunten om de oren van de doelman van de groenhemden. Onder andere de breedte van het doel had hier mee te maken, nadat (onjuist) werd verwacht dat een bal ruimschoots naast het doel zou belanden. ¶ Niets of niemand verwachtte na het vallen van de 4-1 nog op een winst voor de thuisploeg. De selectie van Waskemeer was hier echter nog niet van overtuigd. De ploeg bleef vechten en gaf niet op. In de 75e minuut was het Egbert Beijert die de spanning weer terugbracht in de wedstrijd door de bal binnen te werken nadat Seijo van der Veen deze op de paal had geschoten. Waskemeer 3 bleef druk zetten en in de 88e minuut was het Klaas van der Veen die de bal in het doel werkte na een assist van Leon Clemens, die de bal netjes had voorgegeven. ¶ Het leek erop dat de wedstrijd zou eindigen in een 4-3 overwinning voor Veendam 3. Niets was echter minder waar. In de absolute climax van de blessuretijd was het opnieuw Leon Clemens die deed wat hij in de eerste minuten ook al deed: Scoren. Na een dieptebal met de buitenkant van de voet van Richard van der Meer, wist Clemens de bal onder controle te krijgen rond de hoek van het zestienmetergebied. Vanaf deze positie zag hij de doelverdediger van de Veenkolonisten met zijn hakken in de grond in het doel staan. Wat volgde was een bal die in de winkelhaak van het doel eindigde. Met een knappe curve draaide de bal onhoudbaar achter de keeper en kwam de stand op 4-4. ¶ Een fantastische comeback van Waskemeer 3 na een 4-1 achterstand. Het publiek werd getrakteerd op een spannende wedstrijd met veel doelpunten en mooie momenten. Waskemeer 3 kan met opgeheven hoofd terugkijken op deze wedstrijd. Over slechts 40 uren staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Ditmaal mogen zij aantreden tegen VEV ’67 5.
Udiros 2 Waskemeer 3 2 - 6
10/09 Waskemeer 3 SC Joure 7 2 - 3
03/09 d' Olde Veste'54 6 Waskemeer 3 1 - 3