JO12 in spannende wedstrijd langs Harkema Opeinde

JO12 in spannende wedstrijd langs Harkema Opeinde Dit weekend stond er een kraker op het programma voor de JO12. Er moest namelijk aangetreden worden in Harkema tegen Harkema Opeinde. De gastheer, welke is opgericht 1946, speelt haar wedstrijden op sportpark De Bosk naast buurman Harkemase Boys. In de seizoenen 2012/13 tot en met het seizoen 2016/17 speelde de jeugd samen met de jeugd van Harkemase Boys onder de naam SJO Jong Harkema. Inmiddels staan beide jeugdafdelingen weer op eigen benen en met 12 actieve jeugdteams laat Harkema Opeinde zien zichzelf prima te kunnen redden. De JO12 van de gastheer is net als de groenhemden tot dusver ongeslagen. Daarnaast zijn ook de doelcijfers van de “Harrekieten” indrukwekkend te noemen, want in vier gespeelde wedstrijden werd maar liefst 44 keer het net getroffen en werden er maar 5 tegendoelpunten geïncasseerd . Waskemeer kon op haar beurt ook met de borst vooruit afreizen naar Harkema, want tot dusver werden alle wedstrijden in beker- en competitieverband omgezet in winst en de doelcijfers in de competitie liegen er met 49 voor en 5 tegen niet om. Op voorhand waren dus alle ingrediënten aanwezig om er een mooie pot van te maken, waarbij duidelijk was dat de JO12 alles uit de kast zou moeten halen om de wedstrijd met een driepunter af te kunnen sluiten.

Na het eerste fluitsignaal was het Harkema Opeinde wat als eerste de aanval zocht. Dit ging niet onverdienstelijk, want de eerste kans voor de  “Harrekieten” werd direct verzilverd. Ondanks deze domper hielden de groenhemden de kopjes koel en bleven geconcentreerd de aanval zoeken. Dit resulteerde al snel in de verdiende 1-1. Een afstandsschot van Matthijs werd door de keeper onvoldoende gepareerd waardoor deze een rebound weggaf. Aanvoerder Sem was er als de kippen bij en wist dit buitenkansje te verzilveren. Na deze snelle gelijkmaker hervond Waskemeer het vertrouwen en wat volgde was fris combinatiespel, waarbij met name de combinaties tussen Matthijs en Patrick een lust voor het oog waren. Uit een van deze combinaties wist Matthijs Patrick in stelling te brengen, waarna deze met een pegel de bal in het dak van het doel schoot. Voor de eerste time-out werd de marge zelfs op 2 gebracht. Sem zag vanaf het middenveld Patrick ongedekt staan en speelde hem de bal over een meter of 20 strak in de voeten. Hierna kon Patrick ongehinderd op de keeper af gaan, waarna deze oog-in-oog met de sluitpost niet faalde en de stand op 1-3 bracht. Dit was het signaal voor de scheidsrechter om de eerste time-out in te lassen. Na deze korte onderbreking kwam Harkema Opeinde veel beter voor de dag. De coaches hadden tijdens de time-out enkele positionele wisselingen doorgevoerd waardoor de groenhemden in eerste instantie overrompeld werden. Het duurde niet lang voordat de gastheer de aansluitingstreffer tegen de touwen schoot en nog geen minuut later was de stand alweer gelijk getrokken door een fraai afstandsschot. Waskemeer herpakte zich hierna weer en kwam er enkele malen gevaarlijk uit. Waar de groenhemden hun kansen echter niet wisten te benutten deed Harkema Opeinde dat wel. Uit een counter kreeg Jenno hierdoor vlak voor het rustsignaal nog de 4-3 om de oren, waardoor de kleedkamer werd opzocht met een achterstand.

Tijdens de rust werden de koppen bij elkaar gestoken. In de voorgaande wedstrijden hadden de manschappen laten zien dat er aan scorend vermogen geen gebrek is en de bekerwedstrijd van vorige week tegen Heerenveense Boys heeft daarnaast aangetoond dat de spelers ook over een gezonde dosis strijdlust beschikken. Er werd afgesproken beide elementen tijdens de tweede helft op de mat te leggen en met deze instelling hervatten de spelers de wedstrijd. De ranja had de spelers goed gedaan, want binnen no-time werd de stand gelijk getrokken door Matthijs. Deze ontving de bal van Patrick na een slim genomen snelle intrap, waarna Matthijs de keeper in de korte hoek wist te passeren. Nog geen vijf minuten laten kwam Waskemeer weer op voorsprong. Patrick zag vanaf de rand van het strafschopgebied zijn kans schoon om het vijandelijke doel onder vuur te nemen en wist middels een beauty de bal in de winkelhaak te deponeren. Waar Harkema Opeinde er de eerste helft nog enkele malen gevaarlijk uit kwam stond de verdediging met Nander, Jelmer Nick en Hein tijdens de tweede helft als een huis. Een ontketend Waskemeer legde Harkema Opeinde het vuur aan de schenen en creëerde kans op kans. Uit één van deze kansen wist Matthijs de keeper te verschalken, waarmee hij de tussenstand op 4-6 bracht. Nog voor de time-out was het wederom Matthijs die zijn naam op het wedstrijdformulier schoot. Een corner van Patrick werd door hem vol op de pantoffel genomen waarna de bal kiezelhard langs de kansloze keeper in het doel belandde. Ook na de time-out was Waskemeer heer en meester, maar de vermoeidheid begon haar tol te eisen. Waar Harkema Opeinde over 3 wissels beschikte moest Waskemeer het zonder wisselmogelijkheden doen. Toch wisten de groenhemden de score uit te bouwen. Een schot van Hein werd door een verdediger dusdanig getoucheerd dat deze de bal in eigen doel deponeerde. In de laatste minuten kwam de gastheer er nog enkele malen gevaarlijk uit, maar mede door uitstekende reddingen van Jenno kwamen ze niet verder dan de 5-8. Na het laatste fluitsignaal volgde een vreugde explosie bij de spelers, want de drie punten gingen verdiend mee terug naar Waskemeer! Na de gebruikelijke penalty’s werd het uitvak bedankt voor de ondersteuning en zochten de spelers de kleedkamers op, waarna onder het genot van de nodige feestmuziek in de auto de terugreis werd ingezet.

De spelers kunnen terugkijken op een uitstekende wedstrijd, waarbij met name in de tweede helft bij tijd en wijle oogstrelend voetbal op de mat gelegd werd. De goede lijn van de afgelopen weken is hiermee voortgezet en als de spelers dit vol kunnen blijven houden zijn ze een geduchte titelkandidaat. Volgende week wacht de volgende horde voor de JO12 in de strijd om de kampioensschaal. Thuis zal dan aangetreden worden tegen middenmoter Zuidhorn JO12-2. Als de groenhemden het vertoonde spel van afgelopen zaterdag wederom op de mat kunnen leggen moet het mogelijk zijn om ook Zuidhorn aan de zegekar te binden! Op sportpark ’t Ald Leger zal om 10:00 afgetrapt worden.

Onderstaande wedstrijdfoto's zijn gemaakt door Klaas Elzinga van Harkema Opeinde, waarvoor dank!

01/06 SJO Bergum BCV Combinatie JO12-1 Waskemeer JO12-1 3 - 0
25/05 Waskemeer JO12-1 Harkema Opeinde JO12-1G 4 - 4
18/05 Harkemase Boys JO12-1 Waskemeer JO12-1 2 - 8
11/05 Waskemeer JO12-1 SJO Bergum BCV Combinatie JO12-1 3 - 10
04/05 Harkema Opeinde JO12-1G Waskemeer JO12-1 7 - 7
13/04 Waskemeer JO12-1 ONT JO12-1 8 - 1
06/04 Blauw Wit '34 JO12-4 Waskemeer JO12-1 1 - 4
30/03 Waskemeer JO12-1 Blauw Wit '34 JO12-4 9 - 3