Waskemeer 3 boekt zwaarbevochten overwinning op RWF

Waskemeer 3 boekt zwaarbevochten overwinning op RWF Nadat de thuiswedstrijd van vorige week tegen ACV geen doorgang kon vinden hervatte Waskemeer 3 afgelopen zaterdag de competitie in Frieschepalen tegen RWF. Midweeks werd voor de beker nog een onnodige thuisnederlaag geleden tegen Drachtster Boys, waardoor de Europese ambities voor minimaal een jaar in de ijskast kunnen. Om dit zure verlies weg te spoelen was er de mannen van coach Rolf Stuiver alles aan gelegen om drie punten veilig te stellen. De verwachting vooraf was dat RWF hierin een lastige horde zou gaan worden. Vorige week wisten de roodhemden namelijk op bezoek in Boornbergum een knappe 2-3 overwinning te boeken. Waskemeer wist in haar laatst gespeelde competitiewedstrijd een fantastische comeback te maken, want na een 3-0 achterstand in Nij Beets tegen Blue Boys eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een verdienstelijk 3-3 gelijkspel. Om de aansluiting te behouden met de subtop moest er gewonnen worden van RWF. De volgende manen werden door coach Rolf Stuiver het veld in gestuurd om dit klusje te klaren:

Jesse van Vilsteren

Oene Bouma    Rolf Stuiver   Fokke v/d Wal    Tjado Rinzema

Jordi Akker   Paul Hofstee    Jenne Looij

Hendrik Haaisma   Herbert Golsteijn   Myndert Toorenburgh

Om 14:30 begonnen beide teams op de recent aangelegde kunstgrasmat aan de wedstrijd. In de openingsfase waren beide teams elkaar aan het aftasten, waardoor de eerste minuten het toegestroomde publiek weinig vermaak bood. Naarmate de wedstrijd vorderde was het RWF wat de wedstrijd meer naar zich toe wist te trekken en enkele malen gevaarlijk werd. Keeper Jesse van Vilsteren hield zijn team echter op de been met enkele goede ingrepen. Ook Waskemeer liet zich niet onbetuigd. Met de razendsnelle Myndert Toorenburgh en Hendrik Haaisma op de flanken kwamen de groenhemden er enkele malen gevaarlijk uit. Dit resulteerde in een kop- en schiettkans voor de Herbert Golsteijn, maar deze waren niet doeltreffend. Ook de ingevallen Teggo Peeters wist gevaar te stichten, maar zijn schot werd uit de hoek gebokst door de keeper. Uiteindelijk was het good-old Oene Bouma die de ban wist te breken. Tien meter over de middellijn kreeg hij de bal ingespeeld van Teggo Peeters en eenmaal met de bal in zijn bezit nam hij de tijd om het spel te overzien. Hij zag hierbij dat de keeper van de thuisploeg niet goed stond opgesteld en nam het vijandelijke doel onder vuur. De bal werd met uiterste precisie over de verbouwereerde keeper in de verre hoek geplaatst, wat resulteerde in een vreugde-uitbarsting aan groene zijde. Lang bleef deze vreugde echter niet hangen, want een minuut later wist RWF de stand weer gelijk te trekken. Hierdoor gingen beide teams met een 1-1 tussenstand de rust in. Onder het genot van een bakje thee namen de groenhemden de tijd om tot rust te komen en de eerste helft te evalueren. Nadat coach Rolf Stuiver enkele verbeterpunten had benoemd was het tijd om aan de tweede helft te beginnen. Gedurende de eerste minuten hadden de tactische ingrepen direct effect, want in de 50ste minuut kwamen de groenhemden wederom op voorsprong. Door een miscommunicatie in de verdediging van de gastheer kon aanvoerder Gijs Vonk de bal onderscheppen aan de zijlijn. Hij wist daarna de bal pamklaar voor te geven. De ervaren Herbert Golsteijn wist in het strafschopgebied zijn directe verdediger het nakijken te geven en passeerde de keeper met een bekeken schuiver in de korte hoek. De immer bescheiden Gijs Vonk was daarmee wederom betrokken bij een Waskemeers doelpunt en blijft daardoor één van de meest waardevolle spelers qua doelpunten/assist binnen de vereniging. Ook ditmaal kon Waskemeer helaas niet lang genieten van de voorsprong, want uit een snelle tegenstoot wist RWF de 2-2 op het bord te schieten. De groenhemden lieten echter zien over veerkracht te beschikken. Zoals het een ware aanvoerder betaamt nam Gijs Vonk zijn ploeg op sleeptouw en stuurde zijn manschappen naar voren. Deze aanvalsdrang had effect. Teggo Peeters wist vanaf het middenveld op te stomen naar het strafschopgebied van RWF en bracht daarna Herbert Golsteijn in kansrijke positie. Deze wist met een fraaie kapbeweging zijn tegenstander het bos in te sturen en schoot daarna de bal beheerst tegen de touwen. Hiermee kwam Waskemeer voor de derde keer in deze wedstrijd op voorsprong. In de 70ste minuut nam de wedstrijd echter een onverwachte wending. Na de zoveelste overduidelijke overtreding (ditmaal op Age Visser) weigerde de scheidsrechter te fluiten. Roelof Eringa attendeerde de scheidsrechter op een nette manier op diens foutieve beslissing, maar moest dit bekopen met een gele kaart. Aanvoerder Gijs Vonk ging hierover in discussie met de scheidsrechter. Deze was hier echter niet van gediend en gaf achtereenvolgens twee gele kaarten en daarmee dus rood aan Gijs Vonk. Hiermee kantelde de wedstrijd qua spelersaantallen, want Waskemeer moest het restant van de wedstrijd in ondertalsituatie zien door te komen. Het moge duidelijk zijn dat RWF vervolgens veelvuldig de bal had en de aanval zocht. De verdediging onder leiding van het centrale duo Age Visser / Fokke v/d Wal stond echter als huis en wist het spervuur van RWF’se aanvallen te doorstaan. Daarnaast stond ook Jesse van Vilsteren zijn mannetje en was enkele malen een sta in de weg. Eenmaal dacht RWF de stugge Waskemeerse verdediging te hebben doorbroken, maar de tegentreffer werd door vlaggenist Myndert Toorenburgh terecht afgevlagd wegens buitenspel. In de slotminuut kreeg RWF nog een grote kans, maar Joost van Burgsteden gooide zich met lijf en leden voor de bal en wist de aanvoerder middels een vlammende tackle van scoren af te houden. Een minuut later vond de scheidsrechter het welletjes en floot met een 2-3 stand op het scorebord voor het einde van de wedstrijd. Hierdoor kan Waskemeer drie punten bijschrijven, waarmee het vier plaatsen is gestegen en inmiddels de zevende positie op de ranglijst bezet. Volgende week staat er een thuiswedstrijd gepland tegen ACV uit Assen. Om 11:25 zal er afgetrapt worden op sportpark ’t Ald Leger.
08/10 Waskemeer 3 Drachtster Boys 5 2 - 3
17/09 Waskemeer 3 ODV 3 4 - 1